Γενικα

Σκουπίδια στην «πρέσα» για ένα καθαρότερο Γύθειο

Πηγή: Λακωνικός τύπος

Καίριες αλλαγές στο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων τέθηκαν σε ισχύ τις τελευταίες ημέρες στο Γύθειο, από τον Δήμο Αν. Μάνης. Πρόκειται στην ουσία για ένα πρωτοποριακό  για τα τοπικά δεδομένα, μοντέλο συγκέντρωσης των σκουπιδιών. Οι πολίτες απορρίπτουν τα απόβλητα σε μεγάλους μπλε κάδους τύπου πρέσα, πατούν ένα κουμπί και άμεσα εκκινεί -επί τόπου- η διαδικασία συμπύκνωσης. Έπειτα, ακολουθεί η διαδικασία συλλογής και μεταφοράς από ειδικό όχημα του δήμου.

Στην απαρχή αυτής της νέας εποχής, ο δήμαρχος Αν. Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, απέστειλε προσωπική επιστολή ενημέρωσης των δημοτών, συνημμένα με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΑΜ. Αναφέρεται τόσο στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και σε εκείνο της ύδρευσης και τις οφειλές που καλούνται να εξοφλήσουν άμεσα οι δημότες, για την εύρυθμη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης και των υπηρεσιών που παρέχει.

Ο «ΛΤ» φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα το σκέλος του εγγράφου που αφορά την καθαριότητα της πόλης του Γυθείου, «η οποία αποτελεί πρωταρχικό στόχο του δήμου και ευθύνη όλων μας», όπως επισημαίνει ο Π. Ανδρεάκος. Ο δήμαρχος υπενθυμίζει αρχικά ότι «η χωματερή έκλεισε και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το κόστος των 600.000 ευρώ ετησίως για τη διαχείριση των απορριμμάτων, δεδομένου ότι επιλέξαμε να αποφύγουμε αύξηση των δημοτικών τελών».

4 κάδοι στο Γύθειο
και 1 στο Μαυροβούνι
Ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής Αν. Μάνης γνωστοποιεί ότι ο δήμος έχει ήδη φροντίσει να προμηθευτεί -πέραν των υπόγειων κάδων- μεγάλους κάδους με πρέσα, χωρητικότητας ίσης με ένα απορριμματοφόρο, όπως και το όχημα μεταφοράς τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που περιγράφει ο Π. Ανδρεάκος, οι νέοι μεγάλοι κάδοι τοποθετούνται ως εξής: 3 στα άκρα του Γυθείου (στην είσοδο της πόλης και τις δύο εξόδους), 1 στον Συνοικισμό (πλευρά Στρατοπέδου) και 1 στην παραλία Μαυροβουνίου. «Τους κάδους αυτούς θα χρησιμοποιούν υποχρεωτικά όλοι οι επαγγελματίες, οι οποίοι θα ενημερωθούν αναλυτικότερα, καθώς και όσοι πολίτες επιθυμούν», εξηγεί ο δήμαρχος.

Διευκρινίζει δε, ότι «τα σημεία πρόσβασης σε κάδους θα μειωθούν ακόμη περισσότερο». Έτσι, απευθύνει εκ νέου κάλεσμα στους πολίτες, οι οποίοι, είτε για λόγους υγείας είτε λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου, δεν δύνανται να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στο πλησιέστερο σημείο εναπόθεσής τους, να απευθύνονται στον δήμο (τηλ. 27333 60302 & 27333 60303), για κατ’ οίκον συλλογή των απορριμμάτων σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Όσον αφορά στην αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων, «παρότι δεν αποτελούν ευθύνη του δήμου, ούτε οι δημότες βαρύνονται με το κόστος διαχείρισής τους», όπως λέει ο Π. Ανδρεάκος, αυτά θα συλλέγονται δύο φορές το μήνα και κατόπιν συνεννόησης με τον δήμο (τηλ. 27333 60302 & 27333 60303).

«Από τις καθαρότερες πόλεις
της Ελλάδας το Γύθειο»
«Με συντονισμένες ενέργειες και προσήλωση στους στόχους μας, έχουμε επιτύχει πολλά. Ένα από τα σημαντικότερα ήταν η λύση που δώσαμε στο μεγάλο ζήτημα της καθαριότητας του Γυθείου, καταφέρνοντας να το καταστήσουμε μια από τις καθαρότερες πόλεις της Ελλάδας. Εχθρός του καλού όμως είναι το καλύτερο, και αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Π. Ανδρεάκος.

Λυροφώνη: «Απλή η χρήση»
34725724757Στην καινούργια περίοδο που ανέτειλε για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Γύθειο, αναφέρεται και η αντιδήμαρχος Αν. Μάνης, Γεωργία Λυροφώνη. Όπως λέει, «απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας το συντομότερο δυνατόν, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε όσα με κόπο έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της καθαριότητας στον δήμο μας».

Αναφορικά με τα βήματα λειτουργίας των νέων απορριματοκιβωτίων, περιγράφει: «Πετάμε τα σκουπίδια μας στον ανοιχτό κάδο υποδοχής και πατάμε μόνο το άσπρο κουμπί που γράφει “έναρξη”. Η συμπίεση που ξεκινάει, σταματάει μόνη της». Εξάλλου, «εάν ο κάδος υποδοχής είναι γεμάτος (οι προηγούμενοι χρήστες δεν είχαν πατήσει έναρξη ή θέλουμε να ρίξουμε περισσότερα σκουπίδια), πατάμε έναρξη για να ξεκινήσει η συμπίεση και εφόσον ολοκληρωθεί ρίχνουμε τα σκουπίδια μας στον κάδο υποδοχής», εξηγεί η αντιδήμαρχος.

Η Γ. Λυροφώνη παρατηρεί πως «η διαχείριση των απορριμμάτων πλέον κοστίζει ακριβά και εφόσον δε θέλουμε να επιβαρύνουμε περαιτέρω τα νοικοκυριά (αύξηση στα δημοτικά τέλη), αλλά και να διατηρήσουμε επιπλέον την πόλη και τα χωριά μας καθαρά, θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, αφού η καθαριότητα είναι ευθύνη όλων μας».

Με αφορμή εικόνες άναρχης απόθεσης βαρέων απορριμμάτων, που καταγράφηκαν τελευταία σε περιοχές του δήμου, η αντιδήμαρχος επαναλαμβάνει ότι «από τον κανονισμό καθαριότητας που ισχύει δεν επιτρέπεται να βγάζουμε στρώματα, ογκώδη αντικείμενα, κλαδιά, χόρτα στους κάδους ή δίπλα από αυτούς». Για τον σκοπό αυτό, απευθύνει παράκληση στους δημότες: «Πρέπει να ενημερώνουμε έγκαιρα την Υπηρεσία Καθαριότητας στο 2733024883, ώστε να σας υποδείξουν τις προβλεπόμενες ενέργειες».

Εύσημα στους επιχειρηματίες
για τους «μικρούς κάδους»
438887559 7781618581869372 5742899514488037760 nΤέλος, η κ. Λυροφώνη εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για την επιλογή των επιχειρηματιών εστίασης, να «ευθυγραμμιστούν» με την υπόδειξη του δήμου για τοποθέτηση μικρών κάδων πλησίον των καταστημάτων τους: «Ευχαριστούμε τους επαγγελματίες εστίασης που ανταποκρίθηκαν άμεσα και αγκάλιασαν την πρόταση μας σχετικά με την τοποθέτηση και φροντίδα μικρών κάδων δίπλα στους κοινόχρηστους χώρους που μισθώνουν από τον δήμο, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τους πελάτες των επιχειρήσεών τους, αλλά και γενικότερα τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής», είναι τα λόγια της αντιδημάρχου.

κεντρική φωτο: Π. Πασχαλίδη (FB)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button