Εκπαιδευση

Ευχαριστήρια επίσκεψη των γυμνασιόπαιδων της Αρεόπολης στον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης

Δελτίο τύπου Δήμου Αν. Μάνης

Τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρο Ανδρεάκο, επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα στο δημαρχιακό μέγαρο Γυθείου αντιπροσωπεία μαθητών του Γυμνασίου Αρεόπολης. Οι μαθητές ήθελαν να ευχαριστήσουν προσωπικά τον Δήμαρχο καθώς ο Δήμος Ανατολικής Μάνης κάλυψε όλα τα έξοδα των μαθητών προκειμένου να συμμετάσχουν στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο της ΕΛΕΜΑΣΥΝ, το οποίο διοργανώθηκε στην Πράγα στις αρχές Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, η δράση περιλάμβανε έξι (6) φάσεις στις οποίες τα γυμνασιόπαιδα της Αρεόπολης:

Α) διερεύνησαν σε βάθος το ζήτημα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς σε συναντήσεις, στις οποίες συζητήθηκαν και διερευνήθηκαν θέματα που αφορούσαν το πολιτιστικό παρελθόν και παρόν της μανιάτικης κουλτούρας και λαογραφικής παράδοσης: τα έθιμα του γάμου, το μανιάτικο μοιρολόι, την τοπική φορεσιά, το μάζεμα της ελιάς, τη χρήση του λαδιού σε σαπούνι, το μάζεμα του αλατιού από τοπικές αλυκές με παραδοσιακό τρόπο, την επεξεργασία της πέτρας, την χαραχτή και τσακιστή ελιά, το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα και άλλα.

Β)  Ακολούθησαν επισκέψεις και εργαστήρια όπου έμαθαν ή επεξεργάστηκαν την ελιά, το λάδι, το αλάτι, το σαπούνι, την πέτρα.

Γ) Καταγράφηκαν οι επισκέψεις και οι συναντήσεις και παράχθηκε σχετικό βίντεο.

Δ) Συμμετείχαν στην έκθεση του συνεδρίου, όπου παρουσιάσαν το αποτέλεσμα της δουλειάς τους σε άλλα σχολεία και παρακολουθήσαν τη δική τους δουλειά.

Ε) Ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό της Πράγας με ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία της πόλης, επίσκεψη σε χώρους πολιτισμού (μουσείο συναισθημάτων, Diana Lookout Tower, το σπίτι της πεταλούδας, παρακολουθήσαμε παράσταση στο διάσημο Black Light Theatre της Πράγας, επισκεφθήκαντο πάρκο με τα άγρια ζώα και φυσικά τα κύρια πολιτιστικά σημεία της πόλης. Περπατήσαν στους δρόμους της πόλης που είναι διάσημη για το πώς χειρίστηκε το ζήτημα της κυκλοφορικής συμφόρησης (ανεπτυγμένο, εύχρηστο δίκτυο Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, φιλικών προς το περιβάλλον, ποδηλατοδρόμους και χώρο για πεζούς και απόλαυσης του δημόσιου χώρου).

Στ) Κοινοποιήσαν τα αποτελέσματα της διαδικασίας σε σχετική ιστοσελίδα του φορέα υλοποίησης (ΕΛΕΜΑΣΥΝ), στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης της δευτεροβάθμιας Λακωνίας και αλλού.

Με το σύνθημα «Βγαίνω, μαθαίνω» τα παιδιά μας κατανόησαν στην πράξη πως η γνώση δε βρίσκεται μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας και πως σχολείο δεν είναι μόνο το θρανίο. Η αποτίμηση της δράσης είναι για μας απολύτως θετική.

Τους μαθητές μας υποστήριξαν/ συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Γεώργιος Μαστοράκος (Διευθυντής Γυμνασίου Αρεόπολης), Ευαγγελία Μάτση, (Καθηγήτρια γαλλικών), Ελένη Γιαννοπούλου (φιλόλογος)

Οι μαθητές που πήραν μέρος ήταν οι εξής: Θέμης και Βασίλης Καλαποθαράκος, Εργκίνα Ντύρμα, Ραφαηλία Γλετζάκου, Χριστίνα Χανσανλλάρι, Ειρήνη Σπανέα, Παναγιώτης Βουνισέας, Γιάννης και Πωλίνα Λειντακιανάκου, Κων/να Κατσάκου, Λάουρα Τσεκρέζι, Δημήτρης Γούδης, Κωνσταντίνος Γατέας, Πολυξένη Χρυσικάκη, Έρρικα Ηλιοπούλου, Κυριακή Τσατσούλη, Σταυρίνα Πουλακιδάκου, Φωτεινή Σταματοπούλου, Άρτεμις Φασουλή.

Δείτε το σχετικό δελτίο που εξέδωσε η διεύθυνση του σχολείου:

Το Γυμνάσιο Αρεόπολης συμμετείχαμε με πολύ καλή παρουσία στο 3ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο της ΕΛΕΜΑΣΥΝ στην Πράγα, μια από τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

 Η παρουσίαση μας στην έκθεση του συνεδρίου αφορούσε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Στην δράση μας αυτή σημαντική ήταν η συμβολή τοπικών φορέων και επιχειρήσεων. Ιδιαιτέρως μας στήριξε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης -και ο Δήμαρχος προσωπικά.- Θέλουμε γι’ αυτό να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την εξαιρετική υποστήριξη και συνεισφορά προς το σχολείο μας στην προαγωγή όχι μόνο του μανιάτικου πολιτισμού, αλλά και στην επαφή μας με άλλα σχολεία, στην ανάπτυξη δηλαδή δικτύων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών άλλων περιοχών και άλλων χωρών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες σχέσεις και συνεργασίες που ενισχύουν πολύτροπα το εκπαιδευτικό τοπίο. Χάρη στη γενναιόδωρη και πρόθυμη υποστήριξη του Δήμου Ανατολικής Μάνης, η σχολική μας κοινότητα είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε μια ποικίλη γκάμα πολιτιστικών δραστηριοτήτων, προσφέροντας στους μαθητές μας μια πλούσια και εμπνευσμένη εμπειρία. Με το σύνθημα «Βγαίνω, μαθαίνω» τα παιδιά μας κατανόησαν στην πράξη πως η γνώση δε βρίσκεται μόνο στις αίθουσες διδασκαλίας και πως σχολείο δεν είναι μόνο το θρανίο. Η αποτίμηση της δράσης είναι για μας απολύτως θετική.

Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μας θα συνεχίσει να ανθίζει και να αναπτύσσεται, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για τους νέους μας και ενισχύοντας τον πολιτισμό και την εκπαίδευση στην περιοχή μας.

Εκ μέρους όλου του σχολείου μας, σας ευχαριστούμε θερμά για την αφοσίωσή σας στις καινοτόμες πρακτικές και την αμείωτη υποστήριξή σας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Back to top button